România este una dintre cele 12 state ale UE care au semnat, în primăvara acestui an, o declarație pro-nucleară. Sunt țări care încearcă să atragă investiții de multe miliarde de euro, pentru construirea unor noi centrale nucleare, unele fiind chiar proiecte inovative.
Creșterea producției de energie nucleară este unul dintre principalele obiective ale României cuprinse în planul de energie și climă (Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice – PNIESC). Pentru următorii ani sunt plănuite investiții în centrale nucleare de circa 12 miliarde de euro, chiar dacă acestea sunt considerate, potrivit PNIESC, cea mai scumpă tehnologie.
Unitatea 1 de la Cernavodă trebuie să intre într-un proces de retehnologizare în următorii doi ani, pentru a-i fi prelungită durata de viață. Reactoarele CANDU au o durată de viață inițială de 30 de ani, însă, în urma unui proces de retehnologizare, aceasta poate fi prelungită cu încă 30 de ani.
Pentru proiectul retehnologizării Unității 1 a fost încheiat, în noiembrie 2023, un contract pentru servicii de inginerie, în valoare de circa 520 milioane euro, cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation pentru furnizarea de componente pentru reactoare.
Toate unitățile nucleare de la Cernavodă – și cele existente, și cele care urmează să fie construite – sunt dezvoltate pe baza tehnologiei canadiene de tip CANDU.