Modificările fiscale propuse de oficiali pentru microîntreprinderi vor afecta în special micile afaceri, iar lipsa de predictibilitate a Codului fiscal ar putea împinge investitorii către alte pieţe, avertizează reprezentanţii NextUp Solutions.

Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions, afirmă: „Modificările fiscale sunt din nou puse pe seama mediului privat, pentru a creşte veniturile la bugetul de stat. Dacă modificările anunţate pentru PFA-uri vor fi validate, acestea vor deveni istorie până în martie 2024. Freelancerii vor trece la micro SRL sau vor deveni angajaţi. Microîntreprinderea rămâne o opţiune atrăgătoare, deşi acea obligaţie de plată la sănătate (CASS) poate fi demotivantă dacă nu ai încasări suficiente. O altă opţiune din lumea reală a mediului privat va fi mereu munca la negru, dar pare că oficialii din Ministerul Finanţelor neagă această realitate şi nu iau în calcul că măsurile fiscale anunţate pot duce la o creştere a veniturilor din economia subterană”.

Printre principalele efecte ale modificărilor fiscale propuse se numără: propunerea de reţinere a contribuţiei la sănătate din valoarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă pe lângă impozit cum este în prezent va pune presiune pe angajator; impozitul pe profit dacă ai rata de profitabilitate mai mare de 30; sectorul IT, care contribuie cu peste 7% la PIB-ul României, va fi şi el impactat de modificare, printre care – IT-iştii cu salarii de peste 10.000 de lei vor plăti impozit pe venit ; Modificările anunţate pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate) vor avea poate cele mai puternice efecte, iar acestea ar putea dispărea în următorul an, fiind înlocuite de alte forme de desfăşurare a activităţii, precum micro SRL-ul (microîntreprinderea), care rămâne o opţiune atrăgătoare, menţionează sursa citată.

„Sunt măsuri care vin împotriva angajatorului, deoarece proprietarul de afacere nu primeşte nimic în schimb – nici predictibilitate, nici stabilitate, nici servicii de informare, claritate în aplicare sau infrastructură tehnologică aptă să susţină aceste multe modificări. Cel mai greu de gestionat pentru antreprenorii din România este nu taxa în sine, ci faptul că avem zero predictibilitate, că modificăm Codul fiscal în august cu aplicabilitate în octombrie. E lesne de înţeles că toate acestea descurajează investitorii noi şi mari, care fără excepţie decid cu cifrele în faţă, analizând scenarii alternative pe termen mediu şi lung”, a mai declarat Roxana Epure.