Rusia a oprit fluxul de gaze către vestul Europei

Rusia a oprit fluxul de gaze către vestul Europei prin gazoductul Yamal, potrivit datelor operatorului german de conducte Gascade. Nu este clar dacă este vorba despre o decizie permanentă a Moscovei în acest sens.

Potrivit companiei care operează datele de la granița dintre Polonia și Germania, citată de Biziday.ro, furnizarea de gaz rusesc către vest, prin conducta Yamal-Europa (Belarus – Polonia – Germania), a fost oprită pe 15 martie. Între timp, furnizarea a fost reluată pe o secțiune către est, gazele plecând din Germania spre Polonia. Reuters precizează că fluxurile de gaz prin celelalte conducte, inclusiv Nord Stream 1 prin Marea Baltică, erau stabile.

Conducta Yamal este una dintre rutele majore pentru exportul de gaz rusesc către Europa. În urmă cu o săptămână, Rusia amenința cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale către Germania și avertiza că prețul țițeiului va ajunge astfel la peste 300 de dolari, din cauza sancțiunilor din partea țărilor occidentale.

Potrivit Bloomberg, prețurile gazelor naturale au început să scadă recent pe fondul vremii blânde și a fluxurilor constante din Rusia. Temperaturi peste medie sunt prognozate în nordul Europei, atenuând temerile că orice întrerupere a aprovizionării cu gaz pe fondul războiului din Ucraina ar putea afecta piața în următoarele săptămâni.