Moscova este dispusă să discute cu Uniunea Europeană despre livrările de gaze, a declarat vicepremierul rus Aleksandr Novak conform mai multor agenţii de presă preluate de Reuters.
Acordul pe cinci ani cu Ucraina privind tranzitul gazelor naturale din Rusia către Europa urmează să expire la sfârşitul lui 2024, după ce a continuat să fie aplicat chiar şi în timpul războiului declanşat în februarie 2022 de invazia rusă pe teritoriul ucrainean. Înţelegerea prevede transportul gazelor prin conductele din Ucraina; Moscova plăteşte Kievului pentru utilizarea reţelei respective.
Presa a preluat săptămâna aceasta declaraţii ale guvernului ucrainean potrivit cărora nu va încerca să negocieze cu ruşii prelungirea acordului.
Novak, citat de RIA, a afirmat că „dacă cealaltă parte doreşte, suntem gata să discutăm. Până acum nu am observat o astfel de dorinţă”.
Un oficial european a refuzat să facă speculaţii despre continuarea înţelegerii, însă a adăugat că UE evaluează toate scenariile, pentru a fi pregătită în orice eventualitate.
Războiul din Ucraina a determinat Uniunea Europeană să facă eforturi pentru înlocuirea gazelor ruseşti cu resurse alternative şi cu energie „verde”. Concernul rusesc Gazprom, care deţine monopolul sectorului gazier din Rusia, continuă să exporte prin conductele ucrainene cantităţi mult reduse de gaze. AGERPRES