O distribuţie sigură a energiei, demnă de secolul în care trăim, are nevoie de digitalizare, însă atunci când vorbim de digitalizare, apar şi probleme în ceea ce înseamnă securitatea cibernetică, a declarat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende.
„Atunci când vorbim de digitalizare, apar şi problemele în ceea ce înseamnă securitatea cibernetică. Răufăcătorii apar imediat şi sistemul devine vulnerabil. Această securitate cibernetică, cum foarte bine ştiţi şi dumneavoastră, are nişte costuri imense, care trebuie luate de undeva. Şi atunci, Ministerul Energiei are un plan din acest punct de vedere, ceea ce este un lucru foarte, foarte bun. La un moment dat, acum 5-10 ani, vorbeam foarte mult despre contoarele deştepte, contoarele inteligente, contoarele smart. Foarte mulţi au spus că aceste contoare vor duce la scăderea consumului, vor duce la scăderea facturilor. N-am înţeles cum şi nici nu s-a întâmplat acest lucru, dar într-adevăr, contoarele cât de cât s-au schimbat. Dacă aceste controale inteligente sunt oarecum folosite la capacitatea lor pentru care au fost proiectate, aici intervine digitalizarea şi securitatea cibernetică”, a spus deputatul, la o nouă ediţie a conferinţelor Focus Energetic.
Potrivit sursei citate, referitor la segmentul maşinilor electrice, scăderea cererii de pe piaţă reprezintă rezultatul lipsei infrastructurii de încărcare.
„Între timp, nu prea se vorbea şi nu prea se acţiona în zona întăririi reţelelor de distribuţie şi transport. Dacă vrem să avem o distribuţie sigură şi demnă de secolul în care trăim, avem nevoie de digitalizare. Aceste lucruri trebuie să meargă împreună, după părerea mea. Astăzi, a fost invocată şi tranziţia energetică către o energie verde. Este în regulă, dar vedeţi ce se întâmplă pe piaţa mondială. Noi am încercat şi am venit cu maşinile electrice în loc de cele pe combustie pe internă. Cererea a scăzut drastic, oamenii s-au săturat de atâta maşini electrice şi care este problema? Una dintre cele mai grave probleme este insuficienţa şi lipsa infrastructurii de încărcare a maşinilor. Oamenii nu vorbesc, nu se plâng. Cetăţenii nu vor veni niciodată la dumneavoastră sau la mine să se plângă că nu au unde să-şi încarce aceste maşini. Pur şi simplu, renunţă la a le mai cumpăra şi de aici vedeţi problemele care care apar. Aceste probleme trebuie rezolvate”, a menţionat Sandor Bende. AGERPRES