Sectorul energetic european ar avea nevoie de investiţii de aproximativ 530 de miliarde de euro, până undeva în anul 2030, iar o treime din această sumă trebuie alocată pentru securitatea cibernetică, a declarat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
„M-am tot gândit despre această securitate cibernetică. Practic, ce se întâmplă? Este protecţia unui bun pe care mai demult, cu mii de ani în urmă, dacă omul avea un singur lucru în jurul lui, încerca să-l protejeze. Au apărut şi hoţii şi pe urmă îşi perfecţiona modul de protejare. Uite aşa lumea a evoluat şi am ajuns aici. Acum 100 de ani încă nu prea putem să vorbim de reţele electrice, reţele energetice, dar acum suntem într-o altă dimensiune şi ştim foarte bine ce înseamnă curentul electric pentru toată lumea. Tranziţia energetică ne pune în faţa unor noi provocări în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor. În calculele unor specialişti s-ar spune că, pe termen destul de scurt, undeva până în 2030 sau în 2027, am avea nevoie pentru investiţii în sectorul energetic, în sectorul electroenergetic undeva de 530 de miliarde de euro la nivel european. Dacă avem bunuri atât de valoroase şi atât de multe, trebuie şi protejate. Digitalizarea în acest domeniu are un rol foarte, foarte important pentru a echilibra şi pentru a distribui, furniza energie electrică în casele cetăţenilor şi în economie într-un mod cât mai eficient. Securitatea cibernetică are un rol foarte important în ceea ce priveşte sistemul energetic naţional şi nu neapărat doar în cea electrică, atât la gaze, cât şi în cazul energiei calorice”, a spus Bende.
În viziunea deputatului, România trebuie să aibă grijă de sistemul electroenergetic naţional, iar „pentru asta trebuie să facem investiţii”. „Cred că una dintre marile probleme ce se pot întâmpla este panica. În momentul în care unii oameni rămân în magazine fără curent electric, nu mai pot ieşi, alţii vor să intre şi nu pot intra, alţii nu mai ştiu ce se întâmplă cu copilul de acasă sau de pe drum sau de la şcoală şi imediat se instalează panica. Este un lucru de neimaginat. Sper să nu aflăm niciodată. Noi trebuie să avem grijă de acest punct pe care îl avem – sistemul electroenergetic – şi pentru asta trebuie să facem investiţii. Din cele 530 de miliarde, cam o treime ar fi nevoie pentru securitatea cibernetică în următorul timp. Este o sumă imensă de care se poate face greu rost. Ponderea pentru investiţii directe în sistemul de distribuţie sau cât din obligativitatea de a investi se va face pentru achiziţii de bunuri, în ceea ce priveşte securitatea cibernetică sau eventual servicii, rămâne la aprecierea ANRE, împreună cu politicul, cu domnul ministru care conduce Ministerul Energiei şi, nu în ultimul rând, împreună cu Parlamentul. Nu vreau să văd ce înseamnă întreruperea furnizării energiei electrice la o centrală nucleară, fie ea de tip vechi, cum avem la Cernavodă. sau la cele modulare, pe care dorim să le achiziţionăm. Răcirea acestor unităţi este un lucru important, iar printr-un atac cibernetic, Doamne fereşte, se poate ajunge la posibilitatea ca să rămână fără energie electrică, alimentare cu energie electrică, aceste instalaţii de răcire, chiar cu alimentarea de rezervă cu tot”, a subliniat Sandor Bende. AGERPRES