România are o economie bazată pe comerţ, acest segment având rolul lui, dar trebuie să facem în aşa fel încât să avem plusvaloare, care poate fi făcută cel mai bine prin reindustrializare, a declarat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende.
„Dacă ne uităm la balanţa comercială a României, nu stăm prea bine când vorbim despre aceste lucruri. Asta înseamnă că importăm, importăm, avem o economie bazată pe comerţ, având şi acest segment rolul lui, dar trebuie făcut în aşa fel încât să avem plusvaloare. Plusvaloare putem face cel mai bine prin reindustrializarea României. Pentru acest lucru, banii europeni sunt excepţionali, sunt o sursă de finanţare de care nu trebuie să uităm. Nu trebuie ca România să vină cu industrializare neapărat din capital naţional. Trebuie să creăm terenul fertil, să creăm cadrul propice ca întreprinzătorii privaţi să facă investiţii în această zonă. De ce nu este? Probabil din cauză că lucrurile nu erau propice, terenul nu era fertil”, a menţionat Sandor Bende, la conferinţa „România producătoare în noua paradigmă economică: probleme, finanţarea dezvoltării, intrarea în viitor”.
În opinia sa, România „trebuie să aibă grijă să are pământul, să-l ude, să creeze condiţiile necesare ca industria, sectorul privat să poată răsări”.
„Acesta este un lucru simplu: diminuată birocraţia, dacă se poate, atât cât se poate. În cazul fondurilor europene, există problema următoare: România are nevoie de foarte mulţi bani, dar dacă ne uităm ce fel de proiecte au fost scoase pe piaţă în ultima vreme era vorba de foarte mulţi bani – şi nu ştiu dacă societăţile din România, sectorul privat este pregătit pentru a absoarbe dintr-o dată mulţi bani. Cum aş spune eu: de obicei, mie-mi place portocala, dar o mănânc feliată. Dacă cineva mi-o împinge pe gât întreagă, s-ar putea să mă înec. Nu este sigur că fiecare societate mică, întreprindere mică, să fie pregătită să absoarbă dintr-o dată 500.000 euro sau 1 milion de euro sau 5 milioane de euro. Avem nevoie de proiecte mici, rapide, pe care să le absoarbă repede şi să le finalizeze repede, de 20.000 de euro, 30.000 euro, 40.000 euro, 50.000 euro, 100.000 euro şi mai multe, una după alta. Asta s-ar putea să ne ducă la o creştere normală a societăţilor private din România, la o creştere economică mult mai normală. Astea pot fi nişte posibilităţi. Suntem la începutul unui nou ciclu financiar din bani europeni, încă nu este întârziat nimic”, a mai spus Sandor Bende. AGERPRES