Extinderea infrastructurii rețelei electrice a UE și implementarea măsurilor pentru creșterea flexibilității cererii ar putea reduce semnificativ prețurile la energie, conform unui raport al Allianz Research. Totuși, acest lucru ar necesita investiții masive și dublarea capacității de interconectare și stocare până în 2030.
Din cauza întârzierilor în extinderea rețelei, peste 800 GW de capacitate eoliană și solară așteaptă încă să fie conectate, aproape dublu față de capacitatea actuală instalată, în timp ce prețurile ridicate la energie electrică afectează competitivitatea industrială și împovărează consumatorii. Fără investiții urgente în modernizarea rețelei, UE ar putea eșua în atingerea obiectivului de emisii net-zero pentru 2050, care presupune ca sursele regenerabile intermitente să reprezinte 82% din alimentarea cu energie electrică a blocului comunitar, conform raportului.
Într-un scenariu net-zero, transformarea sectorului energetic al UE într-un sistem prietenos cu mediul ar putea reduce prețurile finale la energie cu 11% până în 2035 și cu 30% până în 2040, potrivit raportului. Acest lucru ar necesita însă investiții de 2.300 de miliarde de euro în infrastructura rețelei până în 2050, adică o medie anuală de 90,8 miliarde euro. Pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor cu 90% până în 2040, investițiile ar putea depăși 100 de miliarde de euro anual.

 

Citiți analiza integrală pe platforma Economica.net