La nivel mondial, prețurile carburanților au crescut, la nivel mondial, mult mai mult decât prețul țițeiului din care sunt fabricați, ceea ce indică o penurie care ar trebui să preocupe Guvernele, care sunt foarte atente la evoluția inflației, arată compania de consultanță în domeniu Facts Global Energy (FGE).

În doar câteva luni, emisfera nordică va intra în sezonul de iarnă, ceea ce va determina creșterea cererii de combustibil pentru încălzire. „Ar trebui să ne facem rezerve acum, deoarece de obicei stocurile încep să se epuizeze începând din septembrie”, a declarat Eugene Lindell, șeful departamentului de produse rafinate al FGE. Ea a adăugat că „există îngrijorarea că stocurile nu vor crește suficient până în octombrie iar atunci vom începe să vedem comportamentul care urmează la ceea ce amenință să fie o bază scăzută”.

Piețele petroliere au fost zguduite în ultimele săptămâni de o creștere rapidă a prețurilor carburanților, peste cele ale petrolului, pe măsură ce rafinăriile au redus livrările globale, în condițiile în care producătorii de țiței, inclusiv Arabia Saudită, țin barili în afara pieței.

 

Citiți materialul integral pe platforma Economica.net