Sebastian Burduja, noul ministru al Energiei, a vorbit într-un interviu acordat „Adevărul” despre potențialul mult mai însemnat pe care România îl are în sectorul eolian offshore. Deja, BSOG, compania care a scos primele gaze offshore de sub Marea Neagră, și-a exprimat interesul și pentru un proiect eolian offshore.

Resursele offshore pe care România le are la dispoziție în largul Mării Negre sunt vitale pentru securitatea energetică națională în următorii ani, iar potențialul pe care-l avem în regiune este mult mai însemnat decât ceea ce se estima anterior, a explicat Sebastian Burduja.

„Pe eolian, avem o lege în pregătire, e o lege îndelung lucrată cu consultanți foarte buni, cu experiența din Statele Unite. Chiar zilele trecute o delegație importantă din sectorul energetic românesc, și de la ANRE dar și colegi de la Ministerul Energiei au mers în Statele Unite, au văzut cum funcționează modelul acolo. Pe datele Băncii Mondiale, vorbim de un potențial foarte mare, 75 GW, din eolian offshore. Este colosal. Sigur că cea mai mare parte este vorba de capacități plutitoare, și acolo sunt costuri cu cel puțin 25-30% mai mari față de capacitățile fixe de eolian offshore”, a declarat ministrul Energiei.

 

Citiți interviul integral pe portalul Adevărul.ro