Şeful grupului energetic austriac OMV, Alfred Stern, a avertizat în legătură cu plafonarea preţului gazelor, spunând că ar putea duce la probleme de aprovizionare.

Nu va mai fi destul de atractiv să fie aduse suficiente gaze către Europa. În plus, indiciile privind economisirea energiei sunt importante, „prin urmare, o plafonare a preţului gazelor este contraproductivă”, a declarat Stern pentru publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Pe lângă asta, plafonarea preţului gazelor ar putea crea distorsiuni, care apoi vor cauza probleme, a explicat directorul general al OMV.

Uniunea Europeană este profund divizată când vine vorba de plafonarea preţului gazelor, în condiţiile în care aproximativ 15 ţări cer diferite versiuni ale unui astfel de mecanism de intervenţie pe piaţă, în ideea de a diminua preţurile în contextul unei crize energetice fără precedent care alimentează o inflaţie record. Însă Germania, cea mai mare economie din blocul comunitar, Ţările de Jos, dar şi Executivul comunitar sunt de părere că un plafon de preţ riscă să îi descurajeze pe furnizori şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru scăderea consumului de gaze.

Miniştrii europeni ai Energiei se vor reuni în data de 24 noiembrie în speranţa că vor putea aproba mai multe politici care să răspundă la criza energetică, inclusiv prin urgentarea eliberării autorizaţiilor necesare pentru construcţia de capacităţi regenerabile, demararea achiziţiilor comune de gaze în UE şi pentru a lucra asupra unui nou preţ de referinţă la gaze.

Acest lucru s-a făcut simţit în cazul preţurilor petrolului. Gazele din Rusia încă ajung în Austria, dar livrările sunt în scădere. „În prezent, suntem la 30% – 60% din cantităţile convenite”, a declarat Stern.

Facilităţile de stocare sunt pline acum, dar vor trebui din nou umplute iarna următoare. Nu sunt motive de relaxare, susţine şeful OMV. AGERPRES