Europa s-ar putea confrunta iarna viitoare cu o penurie de energie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a adâncit criza energetică din regiune, a avertizat Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), transmite Reuters.
„Sunt în mod special îngrijorat de piaţa gazelor naturale… dacă va fi o iarnă lungă şi grea, vom vedea multe zile dificile”, a declarat Birol la conferinţa anuală a IEA privind eficienţa energetică, care a avut loc în Sonderborg, Danemarca.
Deşi guvernele şi companiile caută acum să-şi asigure livrări alternative de energie, este tot atât de important ca autorităţile să ia măsuri pentru a reduce cererea. Dacă europenii reduc temperaturile în locuinţele lor cu două grade Celsius, sunt economisiţi 20 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentul volumelor care vin din Rusia către Europa prin Nord Stream 1, a explicat şeful IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. AGERPRES