Guvernul a aprobat Ghidul solicitantului pentru Programul naţional Construct Plus iar între 15 februarie şi 15 martie va fi deschisă sesiunea de depunere de proiecte, a anunţat ministrul Economiei, Radu Oprea.
„Este vorba despre aprobarea Hotărârii de Guvern privind Ghidul solicitantului unde avem criteriile de departajare pentru schema de ajutor de stat Construct Plus. Bugetul este de 150 de milioane de euro anul acesta. Este o schemă multianuală pe următorii 4 ani. Acest program are ca ţinte reducerea deficitului comercial. Explicam la început, atunci când am aprobat ordonanţa de urgenţă, că aveam în zona materialelor de construcţii un deficit comercial de aproximativ 8 miliarde de euro şi că trebuie să producem în România mai multe materiale de construcţii. (…) Cred că ar mai trebui să spun un lucru care este important pentru cei care vor să aplice în această schemă de ajutor de stat, în acest program Construct Plus, faptul că între 15 februarie şi 15 martie va fi deschisă sesiunea de depunere de proiecte. Avem un ritm accelerat, astfel încât până la sfârşitul lunii mai să putem să fim în situaţia de a semna acordurile de finanţare, astfel încât aceste investiţii să demareze în cursul acestui an”, a precizat Radu Oprea, la finalul şedinţei de Guvern.
Totodată, el a menţionat că se doreşte dezvoltarea judeţelor mai puţin dezvoltate, iar industria agroalimentară şi construcţiile sunt „printre puţinele industrii care pot ajunge foarte uşor în aceste judeţe”. „Avem un punctaj care să stimuleze investiţiile în aceste zone şi, sigur, ne interesează creşterea producţiei de materiale de construcţii. Punctajul are şase criterii. Punctăm zonele mai puţin dezvoltate, punctăm localităţile mai puţin numeroase pentru că ele sunt de obicei şi mai puţin dezvoltate. Punctăm tipul de investiţie, punctăm dezechilibrul în balanţa comercială – un punctaj suplimentar dacă balanţa comercială este negativă, punctăm valoarea capitalului social, astfel încât să avem investiţii care pot genera locuri de muncă atât directe, cât şi indirecte, pe orizontală, şi o valoare a exporturilor foarte mare, în acelaşi timp, o reducere substanţială a importurilor pe care le facem astăzi. Vrem să profităm de toate fondurile europene, de toţi banii din bugetul de stat, care astăzi merg în proiectele de investiţii, dacă vorbim de cele strategice, despre autostrăzi, dar şi dacă vorbim despre tot ceea ce înseamnă construcţie, de la şcoli, dotări ale UAT-urilor până la spitale şi, de ce nu, construcţiile din zona privată, construcţiile de locuinţe. Toate acestea trebuie să fie susţinute de materiale de construcţie produse în România, pentru că trebuie să învăţăm să cumpărăm româneşte”, a precizat Radu Oprea.
Totodată, el a subliniat că unul dintre obiectivele acestui program este ca preţurile locuinţelor să scadă. „Atunci când avem mai multă ofertă pe o piaţă, piaţa fiind competitivă, preţurile trebuie să scadă şi acesta este unul dintre obiectivele pe care le urmărim”, a spus ministrul, întrebat fiind dacă această schemă ar putea să se transforme şi în preţuri mai mici pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă. AGERPRES