O mutare importantă ar putea avea loc pe piața de combustibili din România, unde Shell ar putea prelua benzinăriile Lukoil.

Potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar, gigantul energetic anglo-olandez Shell ar putea reveni în retailul de combustibili din România prin preluarea lanţului de benzinării Lukoil.

Ruşii de la Lukoil caută să vândă businessul din România compus din lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti, conform surselor citate, iar printre cei care ar fi interesaţi de benzinării ar fi Shell.

La începutul lunii martie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, gigantul petrolier Lukoil, numărul doi în acest sector rus, a îndemnat la o ”oprire rapidă” a războiului, devenind prima mare companie care s-a opus invaziei ruse. La acel moment, Lukoil a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru ”a continua să funcționeze de o manieră stabilă în toate statele și regiunile lumii”.

În martie 2007, gigantul petrolier anglo-olandez Shell, pe atunci a treia corporație de profil ca mărime din lume, a parafat vânzarea diviziei sale de gaz petrol lichefiat (GPL) din România, la pachet cu operațiunile din alte cinci țări din Europa, către compania franceză Rubis, pentru aproape 90 de milioane de euro.

Tranzacția marca, atunci, retragerea completă a grupului Shell de pe piața românească. Anterior, grupul petrolier anglo-olandez își vânduse businessul cu benzinării către grupul ungar MOL, în doua etape – iunie 2003 și noiembrie 2004.