Hidrocentralele care sunt în curs de construcţie trebuie finalizate, iar demolarea sau abandonarea lor ar face mai mult rău, a afirmat Silvia Vlăsceanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Energie din România (HENRO).

„Dacă s-ar demola ce s-a realizat până acum ar afecta şi mai mult mediul decât ar face-o finalizarea lor, iar abandonarea nici nu e în discuţie, să le laşi în paragină, având în vedere potenţialul turistic al acestor zone”, a spus Vlăsceanu, în cadrul conferinţei „Hidroenergia, parte din mixul de energie curată”, organizată de Asociaţia Energia Inteligentă.

Ea a subliniat că este părerea sa personală. „Facem o mare greşeală dacă nu sprijinim finalizarea acestor hidrocentrale, începute în timpul unei legislaţii care era în vigoare, iar orice modificare ulterioară a legislaţiei nu ar trebui să le afecteze. Chiar şi stagnarea construcţiilor înseamnă degradare, pe care o plătim tot noi”, a completat Vlăsceanu.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

Legea a fost declarată neconstituţională la începutul lunii noiembrie de către Curtea Constituţională a României, în urma unei contestaţii depuse de USR. AGERPRES