Domeniul turismului este primul impactat de schimbările de context – conflicte la graniță, schimbări pe scena politică, majorări de TVA sau alte modificări fiscale în sens crescător – însă, din analize, în 2025 ar trebui să existe o creștere a cifrei de afaceri măcar la nivelul inflației, a declarat președinta Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Simona Constantinescu.
‘Cât privește anul acesta, noi, în turism, suntem primii impactați de schimbările de context. Că vorbim de schimbări climatice, că vorbim de schimbări politice, conflicte la graniță sau creșteri de prețuri, de TVA sau alte modificări fiscale în sens crescător, oamenii în primul rând renunță la călătorii și își alocă resursele pentru urgențe, pentru traiul de zi cu zi, pentru mâncare, pentru copii, pentru sănătate, iar partea de vacanțe este ajustată, ca să nu zicem că în anumite cazuri renunță de tot. Deci, da, ne așteptăm să vedem un recul în cazul unor efecte majore din zona politică, economică, fiscală. Noi suntem o industrie rezilientă și ne adaptăm, am văzut ce a însemnat pandemia și asta a fost o lecție pentru noi de reziliență și de rezistență și de optimism și de a găsi soluții și o să o facem în continuare, dar este greu pentru investitori’, a afirmat Constantinescu.
Potrivit acesteia, undeva la 98% din investițiile în spațiile de cazare din țara noastră sunt făcute de investitori români, cei străini dorind o piață mai stabilă, pe niște proiecții financiare mai predictibile.
‘Noi, în România, avem undeva la 98% din investițiile în spații de cazare făcute de investitori români. Și atunci asta ne arată că investitorii străini, care vin pe o piață mai stabilă, pe niște proiecții financiare mai predictibile, nu se încumetă să intre în această piață. Și, da, noi ne dorim să ajungem acolo unde să avem mai multe investiți în turism, în spații de cazare mai bune, în educație, în sisteme digitale mai performante, care să crească competitivitatea, să ne ajute să înlocuim sau să rezolvăm deficitul de personal și, totodată, să investim în oameni pe zona de educație pentru a avea calitate. Suntem un domeniu care trăiește din reputație și aici trebuie să construim permanent’, a explicat ea.
În ceea ce privește perspectivele pentru 2025, Simona Constantinescu este de părere că ar trebui să existe o creștere a afacerilor măcar la nivelul inflației. ‘În mod normal, ar trebui să existe o creștere măcar la nivelul inflației, din punct de vedere al cifrei de afaceri. De ce? Pentru că oricum ne cresc foarte mult costurile. Că vorbim de creșterea salariilor, că vorbim de creșterea prețului la materie primă, cu siguranță toate acestea duc și la o ajustare a prețurilor. Acum, sigur, ajustarea poate să nu fie la același nivel cu inflația, pentru că noi întotdeauna ajustăm prețurile în funcție de cerere. Și pentru că vorbim de o industrie care e variată, nu vorbim doar de hoteluri de oraș sau hoteluri de pe litoral, adică hoteluri de sezon de vară, prețurile vor diferi, iar volumul de business va diferi în funcție de aceste segmente’, a menționat președintele FIHR.
În acest sens, Simona Constantinescu a menționat că se așteaptă anul acesta la o creștere cu 10% a numărului de turiști străini care vor veni la București pentru festivalul Enescu. ‘Avem turismul de oraș și, de exemplu, în București, vom avea festivalul Enescu anul ăsta, care generează de fiecare dată o creștere măcar de trafic în perioada august – septembrie pe zona de turiști străini care vin la festival. Festivalul e odată la doi ani și între este concursul pentru tineri artiști. Dar, în anul cu festival, deci o dată la doi ani, când e festivalul cu orchestre mari, atunci, din analizele noastre, vedem că avem o cerere mai mare pe București din partea turiștilor străini, fie că vin la festival, fie că sunt chiar orchestrele, cam de 10%. Concomitent, vedem o scădere a evenimentelor corporative locale în perioada respectivă în București, pentru că hotelurile sunt ocupate de partea de festival. Atunci, este o ușoară scădere în cerere pe lunile respective, deoarece nu avem capacitate să organizăm și evenimente corporate, fiind camerele ocupate pe zona de festival. Dar ăsta e un exemplu de dinamică de business. Deci, în anumite perioade, în anumite zone, poate să fie o creștere mai mare decât, să zicem, cea a inflației, dar, la fel, și o scădere’, a arătat aceasta.
În opinia sa, 2025 va veni cu o scădere a cererii pe litoral, în condițiile în care sumele alocate de stat pentru voucherele de vacanță au scăzut la jumătate. ‘De exemplu, mă aștept să vedem o scădere, că m-ați întrebat de vouchere, pe zona de litoral, care este un segment de business, litoralul românesc și hotelurile de acolo. Probabil că în jur de 30% din business-ul de pe litoral era din turiști care plăteau cu vouchere de vacanțe. Acum, pentru că există această contributivitate – jumătate de la angajatul care beneficiază de voucher, jumătate de la stat sau compania care suportă – probabil că vor fi care vor renunța, nu vor pune acești bani. Și pentru că voucherele nu se adresează numai persoanelor cu venituri mari, de la stat, se adresează și persoanelor cu venituri medii sau submedii – dacă vorbim de zona de învățământ, de zona de primării mici din localități mici – sunt persoane care au salariile sub media națională. Și, atunci, probabil că vor alege să nu contribuie și să piardă beneficiul de a avea voucher. Cu siguranță vor fi care aleg să nu-și mai facă vacanță. Acolo unde în familie beneficiază ambii de voucher, s-ar putea să nu renunțe, pentru că, totuși, se adună 1.600, dacă ambii soți, să zicem, au vouchere, și atunci face sens, pentru că pot beneficia de o vacanță. Dar, iarăși, fiind o schimbare, chiar și numai pentru a se adapta la noua formă, unii vor renunța’, este de părere Simona Constantinescu.
La capitolul corporate, șeful FIHR spune că anul acesta cererea este mai mare, față de perioada asemănătoare din 2024, însă bugetele alocate sunt mai mici. ‘În corporate vedem mai multe cereri față de ianuarie – februarie anul trecut, dar pe bugete mai mici, adică alocările pe persoană se reduc sau efectiv bugetul pentru eveniment e mai redus. Dar cereri există, deci lumea vrea să se întâlnească fizic în continuare, ca și în toamna trecută’, a mai spus reprezentantul industriei hoteliere din România.
Federația Industriei Hoteliere din România a organizat, pe 13 februarie, conferința ‘Transformarea industriei hoteliere: creșterea competitivității în noul context strategic din turism’, marcând 35 de ani de activitate a organizației. La eveniment, profesioniști relevanți din România și din alte țări și-au prezentat opiniile despre schimbările și reglementările locale și europene, direcțiile strategice pentru turism la nivel de Europa, politicile publice locale necesare pentru turism, dar și tendințele din zona investițională. AGERPRES