În condițiile unei cereri mai mare decât oferta, a capacității reduse de rafinare, a utilizării produselor petroliere în locul gazelor rusești și cu un embargou petrolier la orizont, situația de pe piața motorinei, oricum dificilă și acum, se va complica și mai mult.

În ciuda semnelor de slăbire a creșterii economice la nivel global, piețele regionale de motorină sunt strânse, iar situația s-ar putea înrăutăți și mai mult când va veni iarna și când Europa va interzice importurile de țiței și combustibili rusești, aplicând embargoul la care s-a angajat la sfârrșitul primăverii trecute. Iar stocurile de produse rafinate sunt scăzute și în Statele Unite și în Europa.

Stocurile din SUA nu au crescut în această vară ca de obicei și în iulie au înregistrat cea mai mare reducere lunară din ultimii 32 de ani pentru această perioadă a anului. Piața carburanților din Europa este și mai strânsă, deoarece industriile și companiile de utilități caută să înlocuiască utilizarea gazelor cu produsele petroliere, în condițiile în care prețul gazului a explodat ca urmare a reducerii livrărilor ruse către unele state europene.

 

Citiți articolul integral pe portalul E-Nergia.ro