După ce consumatorii români au susţinut prin facturile proprii schema de certificate verzi care a stat la baza dezvoltării proiectelor de energie verde din primul val, acum statul vrea să subvenţioneze din nou aceste investiţii, deşi în repetate rânduri dezvoltatorii au spus că se descurcă şi singuri.

Mai mult, dincolo de licitaţiile pentru Contractele pentru Diferenţă (CfD), acum statul se gândeşte şi la negocieri directe, arată proiectul de Hotărâre de Guvern pus pe site-ul Ministerului Energiei. “Generozitatea” vine în contextul în care speranţa statului este că va putea utiliza sumele din Fondul de Modernizare pentru a finanţa această nouă schemă.

“În cazul ajutorului de stat CfD ad-hoc, ministerul de resort, cu ajutorul contrapărţii CfD, poate acorda contracte CfD ad-hoc pentru proiecte de producţie de energie electrică pentru care nu se poate aplica un proces de selecţie competitivă. Termenii şi condiţiile contractelor CfD ad-hoc vor fi stabilite prin negociere directă şi sunt supuse obţinerii deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene după notificarea ajutorului de stat CfD ad-hoc”, se arată în cadrul documentului.

 

Citiți articolul integral pe ZiarulFinanciar.ro