Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm și Ministrul Energiei Virgil Popescu au anunțat pe 4 octombrie încheierea unui nou parteneriat comercial între NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica, care a fost semnat în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow.

“Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune”, arată comunicatul.

“Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră  până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile”, mai informează Ministerul.

„Statele Unite consideră energia nucleară o tehnologie esențială în efortul global de reducere a emisiilor, extinderea oportunităților economice și, în cele din urmă, combaterea schimbărilor climatice”, a spus secretarul Jennifer M. Granholm. „Încurajăm și sprijinim dezvoltarea SMR de zeci de ani și este extrem de îmbucurător să sărbătorim această etapă importantă pentru România pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele climatice.”

„Salut și încurajez acest nou parteneriat pe tehnologia SMR cu NuScale”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu. „Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice, pentru a asigura un viitor de calitate pentru generațiile viitoare. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă!”

Anterior, pe 2 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), discuţiile vizând şi includerea în sistemul naţional de producere a energiei din România a reactoarelor modulare mici.

„Președintele României și oficialul american au anunțat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energeticeRomânia va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere – dezvoltare de tehnologii, producție, servicii suport operare – trebuie extins și în alte domenii, în special energia regenerabilă și mobilitatea verde”, se arată într-un comunicat remis de Administrația Prezidențială.
Potrivit Casei Albe, centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power. Acordul comercial include o centrală NuScale cu 12 module, care inițial va crea peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta.
Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicatul Casei Albe.
Nuclearelectrica a anunțat în ianuarie acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici.