Un acord provizoriu între Parlamentul European și Consiliul Europei prevede obligația statelor membre de a asigura infrastructura pentru încărcarea vehiculelor electrice. Stațiile trebuie amplasate la fiecare 60 de kilometri pentru mașini și la 120 de kilometri pentru camioane.

Țările Uniunii Europene vor trebui să asigure stații de încărcare electrică pentru mașini cel puțin la fiecare 60 km și pentru camioane la fiecare 120 km. Deputații europeni și Președinția suedeză a Consiliului European au ajuns la un acord asupra obiectivelor naționale obligatorii pentru implementarea infrastructurii pentru mașini și camioane pe combustibili alternativi.

Astfel, s-a ajuns la un acord provizoriu între negociatorii Parlamentului și Consiliului care actualizează normele UE privind infrastructura pentru combustibilii alternativi. Acesta urmărește să extindă instalarea de stații de reîncărcare sau de alimentare electrică pentru mașini, camioane și chiar avioane staționare și să aducă Europa mai aproape de ambițiile sale de neutralitate din punct de vedere climatic până în 2050.

Acordul informal stabilește obiective naționale minime obligatorii pentru implementarea infrastructurii de combustibili alternativi și solicită țărilor UE să își prezinte planurile privind modul de realizare a acestora.

Stațiile de încărcare electrică pentru mașini vor avea o putere de cel puțin 400 kW și vor trebui instalate cel puțin la fiecare 60 km de-a lungul rețelei centrale TEN-T până în 2026, puterea rețelei crescând la 600 kW cu 2028.

Țările vor trebui de asemenea să asigure stații de încărcare la fiecare 120 km pentru camioane și autobuze. Stațiile, cu o putere de 1400kW până la 2800 kW, ar trebui să fie instalate pe jumătate din drumurile principale ale UE până în 2028, prevede acordul.

Scutiri de la aceste norme ar urma să fie aplicate regiunilor ultraperiferice, insulelor și sectoarelor de drum cu trafic foarte redus. De asemenea, negociatorii au convenit ca stațiile de alimentare cu hidrogen de-a lungul rețelei centrale TEN-T să fie instalate cel puțin la fiecare 200 km până în 2031.