Operatorii sistemelor de gaze naturale din România, Polonia, Ungaria şi Slovacia au semnat pe 7 aprilie un memorandum pentru dezvoltarea regională a unei reţele de hidrogen, la iniţiativa părţii române, se arată într-un comunicat al Transgaz, compania de transport al gazelor din România

„Ca recunoaştere a tranziţiei către energia verde şi a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, patru Operatori de Transport şi de Sistem (OTS) de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, Gaz-System din Polonia, Eustream din Slovacia şi FGSZ din Ungaria) au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilităţile de decarbonizare a operaţiunilor lor, de a transporta gaze verzi şi de a investiga potenţialul transportului de CO2. Memorandumul de Înţelegere comun a fost semnat astăzi la Budapesta”, precizează comunicatul.

Pe baza iniţiativei OTS gaze naturale din România, Transgaz, cooperarea dintre cele patru părţi, maghiară, slovacă, poloneză şi română, îşi propune să iniţieze activităţi comune în mai multe domenii.

În primul rând, vizează împărtăşirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen şi CO2, al decarbonizării operaţiunilor şi al producţiei de hidrogen; în al doilea rând, identificarea pieţelor şi aplicaţiilor hidrogenului în diverse industrii şi, în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.

Conform planurilor, colaborarea operatorilor de transport şi de sistem va avea ca rezultat şi elaborarea unui studiu de fezabilitate.

Pentru a extinde domeniul de aplicare a cooperării, iniţiativa este deschisă şi pentru alţi OTS regionali.

Memorandumul de Înţelegere sprijină în mare măsură toate iniţiativele care încurajează dezvoltarea lanţului valoric al hidrogenului în regiunea CEE şi atrage atenţia asupra caracteristicilor regionale pentru o evoluţie uniformă a reţelei de hidrogen în Uniunea Europeană. AGERPRES