Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor.
Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de „violenţă crescută”.
Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene spunând că „nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută”. A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.
Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice.
De altfel, fluxurile de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina au scăzut pe 11 mai cu un sfert, fiind pentru prima dată când exporturile prin Ucraina sunt perturbate, de la invazia Rusiei începută pe 24 februarie.

Ucraina a rămas o rută majoră de tranzit pentru gazul rusesc către Europa chiar şi după ce Moscova a lansat ceea ce numeşte o ”operaţiune militară specială”, pe 24 februarie. Punctul de tranzit închis de Ucraina se ocupă de obicei de aproximativ 8% din fluxurile totale de gaz ruseşti către Europa, deşi statele europene au declarat că încă primesc gaze.

Coridorul Ucrainei trimite în mare parte gaze către Austria, Italia, Slovacia şi alte state est-europene. Gazprom, controlată de Kremlin, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a declarat că încă trimite gaze către Europa prin Ucraina, dar volumele au scăzut pe 11 mai la 72 de milioane de metri cubi (mcm), de la 95,8 mcm. AGERPRES