Deși, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, iarna 2022-23 a fost cea mai dificilă vreodată pentru rețeaua de gaze naturale a Europei, UE este destul de bine pregătită pentru iarna care vine. Fundamentele de astăzi sunt solide, arată o analiză Bruegel. În primele două trimestre ale anului 2023, cererea de gaze naturale a atins obiectivul UE de reducere cu 15% sub mediile istorice, în timp ce capacitatea de import de gaze naturale lichefiate a fost extinsă cu 20%. Piața globală a LNG rămâne bine aprovizionată, parțial datorită lipsei unei creșteri semnificative a cererii din China.

UE și-a îndeplinit obiectivul de stocare de 90% de gaze cu două luni înainte de termenul limită din noiembrie, comercianții trimițând acum excesul de gaz pentru a fi stocat în Ucraina. În UE se observă, de asemenea, implementarea accelerată a energiei solare fotovoltaice, a energiei eoliene și a pompelor de căldură, care contribuie încet, dar structural, la reducerea dependenței de gaz.

Combinația tuturor acestor factori se reflectă în prețuri scăzute, prețul gazului pentru ziua următoare, la momentul redactării analizei, era cu mult sub față de ceea ce era în această perioadă cu un an în urmă (45 euro/megawat oră față de 170 euro/MWh). Temerile legate de penuria de gaze sau de întreruperile de energie au scăzut, dar un preț al gazului care este în mod persistent mai ridicat decât în alte piețe și o volatilitate continuă a prețurilor ar putea avea în continuare repercusiuni asupra structurii industriale și economiei UE.

 

Citiți analiza completă pe portalul CursdeGuvernare.ro