În perioada aprilie 2023 – mai 2024,  Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu R.N.P. Romsilva Administrația Parcului Natural Vânători Neamț RA (APNVNT), Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, Asociația Mioritics, au implementat proiectul „Ținutul Zimbrului – un model de conservare prin procese naturale și dezvoltare sustenabilă prin educație și ecoturism în Parcul Natural Vânători Neamț. Proiectul a fost finanțat cu 800.000 de euro prin programul „Verde pentru viitor” susținut de Fundația OMV Petrom și derulat de FDSC și ProPark. 

Proiectul a vizat mai multe direcții principale de dezvoltare. In primul rând, au fost create condițiile pentru un management modern și eficient al populațiilor de mamifere mari. Apoi, s-a investit în dezvoltarea infrastructurii de vizitare a parcului natural prin crearea expoziției interioare interactive a centrului de vizitare, amenajarea unei zone recreaționale și poteci senzoriale pentru familii cu copii în apropierea centrului, refacerea și extinderea punții ce asigură o vedere panoramică asupra țarcului de aclimatizare pentru zimbri, precum, remarcarea a 3 trasee (26 km) de drumeție turistică montană și crearea a 3 trasee educaționale. Totodată, 10 angajați ai Parcului au participat la cursuri pentru competențe de ghidare în natură astfel încât să poată oferi experiențe de vizitare deosebite turiștilor. Nu în ultimul rând, s-a reușit și crearea unei rețele de educatori pentru natură formată din angajați ai parcului și profesori din cinci comunități care acționează pe termen lung ca ambasadori ai Parcului și sprijină înțelegerea rolului biodiversității de către localnici.

În privința biodiversității și a monitorizării speciei zimbru, proiectul a integrat echipamente ce utilizează tehnologii avansate: colare GPS, o dronă cu cameră infraroșu pentru a îmbunătăți managementul parcului și activitățile de conservare. Aceste echipamente sunt folosite și pentru monitorizarea altor specii, depistarea incendiilor sau pentru acțiuni de căutare și salvare. De asemenea, a fost realizat un studiu detaliat despre impactul zimbrului asupra altor specii și relația acestuia cu comunitățile locale, studiu ce va contribui la actualizarea planului de management al Parcului.

Activitățile de dezvoltare a capacității Parcului Natural Vânători Neamț (PNVNT) derulate în acest prim an au inclus crearea rețelei de educatori, prin formarea a 18 profesori și 6 angajați, crearea a 11 kituri educaționale pentru ateliere experiențiale utilizate în șase școli locale și organizarea de activități educaționale în Săptămâna Verde 2024 cu peste 700 de elevi. In plus, centrul a organizat evenimente de conștientizare și educație ecologică și au contribuit la creșterea vizibilității parcului atât la nivel local, cât și național. Evenimentul tradițional „Ziua zimbrului” a fost celebrat în mijlocul comunității, alături de găzduirea a peste 50 de tineri participanți la etapa națională a concursului internațional „Tineri în pădurile Europei” (YPEF – Young People in European Forests).

În data de 31 mai a avut loc inaugurarea noului Centru de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț, ce a beneficiat de o reamenajare completă a spațiului expozițional astfel încât să devină interactiv și educativ cu ajutorul noilor tehnologii. Spațiul a beneficiat și de eficientizarea din punct de vedere energetic și de modernizarea sistemului de iluminat special conceput pentru expoziții.„În mai bine de douăzeci de ani de la înființare, Administrația Parcului a fost la originea unei serii de premiere la nivel național: prima certificare a managementului forestier în sistem FSC, primii zimbri reintroduși în libertate în România, înscrierea ca sit mixt al Peisajului cultural monahal Vânători Neamț în lista indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, nominalizarea anuală în Top 100 Green Destinations. De această dată se reușește ridicarea ștachetei la nivel național, atât în ceea ce privește funcționalitățile extinse ale Centrului de Vizitare, în strânsă concordanță cu aspectele culturale, spirituale și cele naturale specifice zonei, cât și prin abordările inedite legate de educația de mediu și monitorizarea faunei”, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului.