Un embargo asupra gazelor rusești va arunca cele mai multe economii din Europa Centrală și de Est în recesiune, la scurt timp după ce regiunea și-a revenit din șocul generat de pandemia de COVID-19, reiese dintr-un raport al Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena.

Ungaria este cea mai expusă țară din regiune în fața unui embargo, economia sa fiind probabil să înregistreze cel mai abrupt declin într-un astfel de scenariu, reiese din proiecțiile institutului. Premierul proaspăt reales al Ungariei, Viktor Orban, se numără printr cei mai fermi adversari ai sancțiunilor impuse Rusiei.

O altă țară foarte expusă este Serbia, a cărei economii ar putea stagna complet în scenariul introducerii unui embargo. Președintele Aleksandar Vucic a respins introducerea oricăror sancțiuni împotriva Rusiei, declarând pentru Financial Times că trebuie să țină luminile aprinse.

Țara cel mai puțin expusă din regiune este Slovenia, a cărei economie este sincronizată cu cea a Germaniei, Austriei și Italiei – deși chiar și Ljubljana ar avea parte de o încetinire a creșterii economice în cazul unui embargo energetic.

 

Citiți analiza integrală pe CursdeGuvernare.ro