Noul parc fotovoltaic Doiceşti – Şotânga, cu o putere instalată de 80 MW, a fost pus în funcţiune şi este parte a complexului energetic de la Doiceşti, care va include şi prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa.
„Complexul energetic de la Doiceşti va demonstra complementaritatea celor două surse curate de energie – nucleară şi regenerabilă – şi va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producţie, cu posibilitatea de a varia producţia, ci şi o nouă viziune asupra surselor de generare pentru Sistemul Energetic Naţional al viitorului. Complexul energetic de la Doiceşti este soluţia sustenabilă care repune deja în circuit o suprafaţă extinsă din depozitele de cenuşă rezultate din exploatarea fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, prin utilizarea acestora pentru parcul fotovoltaic. În viitor, întreg amplasamentul va fi reutilizat pentru funcţionarea centralei cu reactoare modulare mici, un exemplu pentru reintroducerea în sistem şi reutilizarea pentru producţia de energie, de data aceasta curată, a fostelor centrale pe cărbune”, se arată într-un comunicat transmis pe 3 august.
Noul parc produce energie verde prin intermediul a peste 123.000 de panouri bifaciale monocristaline cu o durată de viaţă de 25 de ani, fiind construit pe o suprafaţă de peste 115 hectare, cu o capacitate instalată de 80 MW. Parcul fotovoltaic este racordat la Sistemul Energetic Naţional prin cele două staţii de transformare 110/20 kV Şotânga şi Doiceşti.
Energia produsă în centralele fotovoltaice va asigura puterea necesară tuturor echipamentelor şi utilajelor folosite în execuţia viitoarei Centrale SMR de la Doiceşti, precum şi energia necesară asigurării serviciilor interne ale Centralei SMR, după punerea acesteia în funcţiune.
Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România.
„Complexul Energetic nuclear – fotovoltaic de la Doiceşti marchează încă o bornă din parcursul planificat al proiectului care, pe lângă asigurarea de energie verde şi siguranţa în alimentarea şantierului, aduce şi mai multă încredere investitorilor acestui proiect”, a declarat Teofil Mureşan, CEO E-INFRA.
La rândul său, Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica, a precizat că prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă şi eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doiceşti un adevărat hub industrial, cu potenţialul de a atrage noi investitori în zonă.
„Proiectul Complexului Energetic de la Doiceşti este un exemplu de colaborare naţională şi internaţională în vederea dezvoltării unui model de viitor pentru generarea de energie curată, sustenabilă, care să ofere multiple beneficii pentru comunitate şi pentru mediul economic-industrial. Noul complex energetic va demonstra nu numai complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară şi fotovoltaică, dar va aduce şi multiple beneficii socio-economice în zonă. Prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă şi eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doiceşti un adevărat hub industrial, cu potenţialul de a atrage noi investitori în zona. România are aproape 27 ani de experienţă în operare sigură în domeniul nuclear, suntem pe locurile 1 şi 3 în ceea ce priveşte factorul de capacitate, din peste 440 reactoare în operare la nivel global, avem un reglementator experimentat şi o industrie pregătită să contribuie la dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici. Avem toate atuurile să dezvoltăm un proiect sigur, eficient, care să pună România, şi implicit Doiceşti, pe harta mondială a proiectelor energetice ale viitorului”, a declarat Cosmin Ghiţă.
În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design), menit să verifice în detaliu amplasamentul candidat preferat de la Doiceşti. Acest studiu constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România. AGERPRES