OMV Petrom și-a planificat să folosească în România o parte din gazele pe care le va extrage din Marea Neagră, estimând creșterea numărului de clienți branșați la rețeaua de gaze, dar și a centralelor care produc electricitate folosind această resursă. În plus, OMV Petrom vrea să producă hidrogen cu emisii scăzute la rafinăria Brazi. În regiune, gazele din Neptun Deep vor înlocui resursele rusești în țări precum Ungaria, Austria, Republica Moldova, Bulgaria și Slovacia. Statul român va avea de câștigat 20 de miliarde de euro, conform prognozelor OMV Petrom.

Proiectul extragerii gazelor de mare adâncime din Marea Neagră, Neptun Deep, este în grafic, anul acesta va începe forajul, iar primele gaze sunt așteptate în anul 2027. Proiectul este deținut în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz.

În luna ianuarie, OMV Petrom a confirmat că a încheiat primul contract pentru vânzarea gazelor din acest zăcământ către compania germană Uniper. „Având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părți din volumele care urmează să fie produse”, au explicat reprezentanții OMV Petrom. „Compania respectă toate reglementările legale din România”, au adăugat ei, referindu-se la faptul că, potrivit Legii offshore, statul român are drept de preempțiune pentru aceste gaze.

 

Citiți analiza completă pe platforma HotNews.ro