Industria HORECA din România se află într-un moment de consolidare, iar această tendință va continua și în anii următori, însă presiunile legate de taxare vor atrage în acest an o creștere a prețurilor de până la 10%, susține președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Valentin Șoneriu.
‘Cred că în industria HORECA în toți anii care vor urma vor fi niște consolidări. Este un moment în care fără consolidare nu se va mai putea crește foarte ușor și nici nu vom mai putea fi foarte competitivi. Totodată, presiunile legate de taxare, de tot ceea ce înseamnă schimbarea legislației, vor atrage după sine, și doar din incertitudine, o oarecare tendință de creștere de prețuri, nu știu cât de mare, dar sigur va exista tendința aceasta. Anul acesta nu știu dacă depășim 10%, dar ne vom apropia sigur’, a precizat Șoneriu.
În opinia sa, în 2025 nu se va întâmpla neapărat ceva spectaculos pe zona de consolidare, dar în timp vor fi operatori foarte mici și lanțuri foarte mari în această industrie.
‘Eu nu cred că mai este momentul jucătorilor medii, care fie vor fi cumpărați de jucători mai mari, fie găsesc cumva o formă de asociere, pentru a putea beneficia de achiziții comune, de strategii de marketing comune, de experiența pe care poate nu o pot acumula de la un nivel mediu. Eu asta cred că se va întâmpla. (…) Cred că aceasta este tendința, însă nu se va întâmpla neapărat în 2025 ceva spectaculos, dar va fi o progresie lentă care va duce acolo. Atunci vom ajunge să avem operatori foarte mici și lanțuri mari de restaurante și nu numai’, a explicat el.
Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România a subliniat că industria HORECA este văzută încă de mulți dintre actualii decidenți drept ‘copilul cel mic pus la colț’, deși aceasta contribuie cu aproape 6% la PIB-ul țării.
‘Vedem că încă suntem priviți ca și copilul cel mic pus la colț, deși dacă ne uităm la ponderea din PIB, noi discutăm de o industrie mult mai mare decât industria agricolă. Discutăm de aproape 6% din PIB și de o industrie care influențează multe vieți, influențează foarte mult în zona de bani a țării și aici, la un moment dat, va trebui să înceapă să existe și niște politici care să protejeze această industrie. Dacă mă gândesc, agricultura are 4,92% din PIB, dar și miliarde (de euro n.r.) pompate în ea și noi nu avem nici măcar un secretar de stat pe turism. Aici cumva cred că e mai degrabă rolul nostru să atragem atenția că suntem mai multe federații, organizații în industrie, dar mai ales că reprezentăm un tot foarte mare și nu cred că reușim să transmitem acest mesaj încă foarte bine și în mintea decidenților. Suntem în continuare cârciumarul ăla din colțul blocului, semi-evazionist sau știu eu ce altceva are fiecare în cap când ia o decizie pe lege sau în politică. Acolo cred că e de fapt problema reală a industriei. Toată lumea are probleme în toate industriile, dar noi avem o problemă și de percepție, chiar dacă suntem mari (…), suntem văzuți ca acum 10 ani’, a precizat Șoneriu.
În legătură cu evaziunea fiscală din sector, președintele federației a subliniat că în momentul de față aceasta se află la un nivel marginal, care nu mai poate influența real imaginea pozitivă a industriei.
‘Părerea mea este că, și dacă există, evaziunea fiscală este la un nivel care nu mai poate influența real o imagine care nu poate să fie decât pozitivă. E marginală și cred că și TVA, care a fost și mai mic de 9%, a ajutat la acest lucru. Și mai e o chestiune. Eu nu cred că vreun antreprenor din industria asta mai poate să se gândească că are un viitor pe termen lung făcând sau având un model de business bazat pe evaziune. Eu personal n-am mai fost, cred că dinainte de pandemie, în niciun local în care să nu primesc bon fiscal sau factură, dar asta nu înseamnă că nu există. Sigur au scos la lumină pe mulți și voucherele de vacanță, care au avut un un impact pozitiv pe acest segment’, a adăugat el.
Potrivit sursei citate, acordarea voucherele de vacanță pentru bugetari a avut și plusuri și minusuri pentru industrie și pentru români.
‘Plusul este că forțează cumva niște jucători să-și caute soluții și să investească mai mult în servicii. Minusul este că zona rurală va fi foarte afectată. Jucătorii aceia foarte greu vor putea găsi soluții reale, dar oricum noi trebuie să ne gândim că avem cel mai mare turism local dintre toate țările europene. Noi avem cel mai mare procent de oameni din țara noastră care vizitează țara noastră în comparație cu alte țări unde oamenii se mișcă. Românii sunt oameni mult mai fixați în țara lor ca turism decât cei din orice altă țară din Europa. În 2023 cred că era 47%, un procent foarte mare, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să încercăm noi să-i fixăm cu niște vouchere de vacanță în România, pentru că acesta este unul dintre argumente că nu poate să cheltuie banii aceștia decât în România. Într-adevăr voucherele sunt benefice și pentru industrie, deci e și bine și rău. Cred că vor merge foarte bine și anul acesta, pentru că tot au 50% reducere’, a subliniat președintele FPIOR.
Legat de lipsa forța de muncă din industria ospitalității, Șoneriu susține că nu există nicio o strategie pentru atragerea românilor în această industrie, cel mai important lucru fiind însă stabilitatea, indiferent de naționalitatea angajaților, în pofida faptului că pentru angajatori costurile sunt mai mari cu forța de muncă din afara țării.
‘Nu există nicio strategie. Ce strategie să ai ca să faci un om să muncească? Nu vor să muncească, nu le place, se plimbă, nu mai sunt stabili. Asta e realitatea. Și atunci preferi să ai stabilitate și la un cost mai mare. Dacă costă mai mult un angajat străin? Mie nu mi se pare, sincer, dar și dacă ar costa mai mult e în firma mea. Prefer stabilitate, deoarece clientul ăla care intră în restaurant nu stă să zică că Șoneriu are numai români, hai că îi dau niște bani în plus. Nu, pe el îl interesează să iasă mâncarea repede, să fie servit foarte bine, nu cine și în ce formă e în bucătărie. Și atunci ce poți să faci când tu nu mai ai forță de muncă? Efectiv ai milioane de oameni plecați afară, dar noi n-avem cum să-i aducem înapoi’, a atras atenția Valentin Șoneriu.
Acesta a precizat că intrarea deplină în Schengen nu a adus probleme din punct de vedere al plecării angajaților. ‘Noi n-am avut probleme și n-am auzit colegi de breaslă să aibă probleme pe subiectul acesta. Și înainte plecau și fără Schengen’, a adăugat el.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a organizat marți, la hotel Peștera din județul Dâmbovița, Conferința Națională ‘Tendințe în ospitalitate’ unde s-au analizat temele prioritare ale industriei care ar trebui abordate cu actualii guvernanți. AGERPRES