Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că este o prioritate a României să reducă dependenţa de gazul rusesc. Potrivit acestuia, dependenţa se va reduce anul acesta.

De asemenea, Popescu susţine că în momentul de faţă, România este undeva între 25% şi 28% dependentă de import de gaze, iar odată cu finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria, ţara noastră va avea două rute alternative pentru a aduce gaze din afara Federaţiei Ruse.

”Adevărul este evident undeva la mijloc, România a fost dependentă, şi 10% şi 20%, şi 28%. Dacă nu punem rezerve în loc de gaze naturale, dependenţa de gazele ruseşti sau de importuri va creşte. În momentul de faţă, România este undeva între 25% şi 28% dependentă de import de gaze, şi până în acest moment, majoritatea importurilor, dacă nu chiar sută la sută, au fost din Federaţia Rusă”, a spus ministrul la Profit TV.

”România nu a avut, până la sfârşitul anului trecut, nicio posibilitate de a aduce gaze decât din Federaţia Rusă, pentru că conductele de gaze, sub contract cu Garzprom, practic acel culoar interbalcanic care ducea gazul în Turcia era deţinut în totalitate de Garprom. În 2020, împreună cu Transgaz, am reuşit invocând noua directivă a gazelor, să încetăm acest contract şi conductele T, T2, T3 au revenit în patrimoniul sistemului naţional de transport. (..) În momentul de faţă, avem un culoar interbalcanic pe care România poate aduce gaz, din Turcia, Bulgaria, porturile turceşti şi gazul din Azerbaijan”, a explicat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a spus că acel interconector între Grecia şi Bulgaria, care trebuia să fie gata, avem promisiuni că va fi gata în toamna acestui an. ”Odată cu finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria (..) România va avea două rute alternative pentru a aduce gaze din afara Federaţiei Ruse”, a spus el. Potrivit ministrului, ”practic, începând cu sfârşitul anului trecut, lucrând împreună cu Transgaz, am pus pe harta rutelor de transport şi România”.

Ministrul Energiei a mai anunțat, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că Legea offshore va fi asumată de coaliția de guvernare și promovată ca inițiativă legislativă în Parlament. ”Fiind asumată de coaliția de guvernare, dorim să intrăm în Parlament cu ea săptămâna viitoare”, a mai spus ministrul, precizând că statul român va încasa la buget în jur de 60-62,64%, iar investitorii, diferența, „de 40, 36, 37, cât va ieși din aceste calcule, prin diferență”.
”Statul român va încasa la bugetul de stat în jur de 60, 62,64%, vedem cum va ieși din toate calculele. Este un procent aproximativ, dar minimum 60% din aceste exploatări din Marea Neagră, din taxele și impozitele care se vor vărsa la bugetul de stat de către operatorii din Marea Neagră, iar investitorii, diferența, 40, 36, 37, cât va ieși din aceste calcule, prin diferență”, a mai spus Popescu.