Furnizorii de gaze naturale care îşi depun licenţele la ANRE sunt furnizori mici, regionali, care nu au intuit şi nu s-au putut adapta la volatilitatea preţului, a afirmat Virgil Popescu, ministrul demis al Energiei, în cadrul unei intervenţii la TVR1.

Acesta a fost întrebat despre situaţia din piaţa de gaze, având în vedere că aceşti furnizori reclamă costuri prea mari pentru a continua activitatea. Situaţia este şi mai complicată în condiţiile în care Engie România, unul dintre furnizorii de ultimă instanţă (FUI) care trebuie să preia consumatorii ce sunt în pericol să rămână fără gaze, a notificat ANRE că nu mai vrea să fie FUI.

Virgil Popescu a declarat: „Este adevărat, sunt furnizori mici, regionali, care probabil, în special la gaze naturale, nu au intuit şi nu s-au putut adapta la această volatilitate a preţului, nu au avut contracte încheiate de anul trecut sau de la începutul anului. Vreau să vă spun că preţul mediu de vânzare al gazului natural al unuia dintre dintre cei doi mari producători a fost de 92 sau 95 de lei, adică aveau de unde să cumpere gaze la un preţ normal în piaţă, nu cum se vând acuma, şi evident că nu pot să suporte diferenţele acestea de preţ. Avem reglementare pentru acest lucru: automat, într-un loc în care nu mai există un furnizor licenţiat, dacă renunţă la acest lucru, (clienţii îi) preia un furnizor de ultimă instanţă (FUI). Sunt furnizori în baza de date a ANRE-ului care au licenţă de ultimă instanţă şi preiau automat aceşti clienţi”.

Un exemplu de furnizor este Tulcea Gaz, care are 15.600 de clienţi ce urmează să fie preluaţi de un furnizor de ultimă instanţă. Un altul este furnizorul Hargaz Harghita Gaz. Alţi furnizori de pe piaţa gazelor care au informat ANRE că nu-şi mai pot susţine business-ul de furnizare pentru casnici sunt Măcin Gaz, Progaz P&D, Vega 93. Totodată, Restart Energy, care are aproximativ 23.000 de clienţi în portofoliu pe furnizarea de gaze, a anunţat că renunţă şi el la furnizarea de gaze naturale pentru a se concentra pe energie verde, începând cu 2022.

În momentul de faţă,furnizorii de ultimă instanţă din domeniul gazelor sunt Engie, CEZ, Premier Energy, Electrica Furnizare, CIS Gaz şi Tinmar Energy. Atunci când clienţii rămân fără furnizorul lor, ei sunt „alocaţi” automat acestor furnizori, pe criteriul celui mai mic preţ de FUI.