Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 31 martie că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă.
„Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de vineri”, a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune.
„Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate – asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte”, a adăugat el.
Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a dus la o apreciere a monedei ruseşti, care a coborât la niveluri scăzute istorice atunci când Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.
Companiile şi guvernele occidentale au respins această decizie ca pe o încălcare a contractelor existente, care sunt în euro sau dolari.
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat vineri cu 5,6%, traderii evaluând impactul deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale, în condiţiile în care vremea mai rece ar urma să majoreze cererea, transmite Bloomberg.
Germania şi Franţa „se pregătesc” pentru o eventuală oprire a importurilor de gaz rusesc, au transmis joi guvernele celor două ţări, care şi-au reiterat de asemenea opoziţia faţă de orice plată în ruble a livrărilor.
„Se poate ajunge la o situaţie în care mâine (…) nu vom mai avea gaz rusesc”, iar „noi trebuie să ne pregătim pentru aceste scenarii şi ne vom pregăti”, a declarat la Berlin ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, într-o conferinţă de presă cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Berlinul şi Parisul şi-au reiterat în acelaşi timp refuzul de a plăti în ruble livrările de gaz rusesc, aşa cum cere preşedintele rus Vladimir Putin. „În contracte este scris că plăţile se fac în euro şi uneori în dolari”, a explicat cancelarul german Olaf Scholz într-o conferinţă de presă distinctă, susţinută tot la Berlin. „I-am spus clar preşedintelui rus că acest lucru va rămâne aşa”, iar „companiile vor să poată plăti în euro şi o vor face”, a adăugat el. AGERPRES