Dacă un furnizor de energie cu un portofoliu consistent se confruntă cu probleme de flux de numerar, atunci situaţia poate deveni o problemă de securitate a aprovizionării, a spus Volker Raffel, CEO-ul companiei E.ON România, în cadrul unui interviu despre situaţia din piaţa energiei acordat ziarului Bursa. Potrivit acestuia, astfel de probleme pe fluxul de numerar pot duce la distorsiuni mari care pot afecta buna funcţionare a pieţei de energie, de-a lungul întregului lanţ valoric, dacă celelalte companii din sistem nu îşi încaseaază banii de la furnizori.

„Pachetul de suport pentru iarnă aduce multe răspunsuri bune la provocările actuale. În prezent, mai există încă unele neclarităţi în ceea ce priveşte implementarea măsurilor, care au intrat în vigoare într-un termen foarte scurt. (…) Există o parte a legii care nu este adecvată şi anume plafonul de preţ. Un plafon de preţ este în general discutabil deoarece reprezintă practic o suspendare a concurenţei pe piaţă şi în plus aduce un beneficiu pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care nu sunt în categoria clienţilor vulnerabili şi chiar pentru cei cu venituri ridicate. Iar, pentru aceştia, există prea puţine stimulente care să îi determine să folosească mai eficient energia. Există însă un aspect şi mai alarmant, deoarece pune în pericol întreaga industrie energetică din România şi, în final, periclitează şi interesul clienţilor. Formula de calcul a costurilor furnizorilor poate fi înţeleasă greşit şi poate genera ulterior pierderi substanţiale pentru aceştia. Această parte ar putea duce la o încălcare a legislaţiei europene şi româneşti dacă nu este clarificată”, spune Raffel.

El speră ca situaţia aceasta excepţională să fie depăşită şi piaţa să fie reaşezată pe principiile pieţei libere. „Pentru o mai mare predictibilitate pe pieţele energetice este esenţial ca toţi jucătorii să înceapă să vândă şi să cumpere energie nu numai pe termen scurt, de exemplu pentru următoarele câteva săptămâni sau luni, ci pentru următorii doi ani, iar cadrul legal şi de reglementare trebuie să reflecte asta”, mai spune Volker Raffel, care a devenit CEO la E.ON România în luna august a acestui an.

 

Citiți articolul integral pe Bursa.ro