Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa se îndreaptă spre cel mai mare declin de după luna septembrie, graţie vremii blânde care este aşteptată să persiste în mare parte a continentului în perioada sărbătorilor de sfârşit de an.

La hub-ul de gaze TTF, cotaţiile futures la gaze au scăzut în ultimele zile cu până la 8,8%, în condiţiile în care tranzacţiile au fost reduse înainte de Crăciun, şi se îndreaptă spre un declin de peste 25% pe ansamblul ultimei săptămâni. Potrivit meteorologilor, temperaturile sunt prognozate să rămână peste medie până la începutul lunii ianuarie, vremea urmând să fie neobişnuit de caldă în unele părţi din centrul şi sudul Europei. În plus, livrările abundente de gaze lichefiate, gradul de umplere peste cel normal al depozitelor de gaze şi încetinirea obişnuită a cererii de gaze din partea clienţilor industriali la final de an ajută şi ele la diminuarea preţurilor.

„Vremea favorabilă ajută la contracararea altor factori”, inclusiv furtuna arctică din SUA, subliniază analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S. „În condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor rămâne unul ridicat, nu există prea multe lucruri care să ţină preţurile să scadă în continuare”, adaugă analiştii.

Vântul puternic în unele părţi ale Europei ajută, de asemenea, la reducerea cererii de gaze. Producţia de electricitate a centralelor eoliene din Marea Britanie este prognozată să se apropie de maximumul istoric la începutul lui ianuarie.

Cu toate acestea, există în continuare riscul ca Rusia să oprească şi puţinele gaze pe care le mai trimite spre Europa. Dacă plafonul de preţ preconizat de Uniunea Europeană va viola acordurile convenite între Gazprom şi contrapărţi, Rusia „îşi rezervă dreptul de a se gândi dacă mai suntem obligaţi să respectăm aceste contracte”, a declarat preşedintele Vladimir Putin.

În plus, traderii urmăresc cu atenţie modul cum evoluează diferenţialul de preţ dintre Europa şi Asia, deoarece este posibil să fie mai profitabil să trimiţi cargouri încărcate cu gaze lichefiate în Asia. În plus, furtuna arctică care loveşte mari părţi din SUA ameninţă să perturbe temporar exporturile de gaze lichefiate din zona de coastă a Golfului Mexic, ceea ce ar putea influenţa la rândul său piaţa europeană în zilele următoare.

„Un aflux susţinut de gaze lichefiate şi livrări mai mari de gaze din Norvegia, precum şi o reducere a cererii din cauza preţurilor mari creează un scenariu în care Europa ar avea suficiente gaze pentru a traversa o iarnă blândă”, susţin analiştii de la Bloomberg Intelligence. „Totuşi, un val de frig, cumulată cu o oprire completă a ultimelor două conducte de gaze ale Gazprom spre Europa, ar putea stimula volatilitatea preţului şi ar goli depozitele până la finele iernii, ceea ce ar prelungi criza actuală într-o nouă criză”, adaugă analiştii. AGERPRES