Statele Unite şi europenii au luat măsuri pentru a proteja aprovizionarea Europei cu gaz natural dacă Rusia va decide vreodată, în cazul unui conflict deschis, să închidă robinetul, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă, relatează AFP.
El a avertizat, de asemenea, Moscova împotriva oricărei ”instrumentalizări” a vânzărilor sale de hidrocarburi: Rusia ”are nevoie de venituri din gaze şi petrol cel puţin atât cât are nevoie Europa de aprovizionarea cu energie”.
Statele Unite sunt pregătite, în cazul unui atac rus asupra Ucrainei, să interzică exportul de tehnologie americană către Rusia, a mai afirmat oficialul de la Casa Albă.
”Opţiunile de control al exporturilor pe care le luăm în considerare împreună cu aliaţii noştri ar fi o lovitură gravă pentru ambiţiile lui Putin de a-şi industrializa economia şi aceasta ar afecta domenii care sunt importante pentru el, de exemplu inteligenţa artificială, calculatoarele cuantice, apărarea, aerospaţialul şi alte sectoare cheie”, a precizat el.

De asemenea, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a declarat după o întâlnire cu miniştrii europeni ai energiei care a avut loc în Franţa, că Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor gaze către blocul comunitar.

Simson a spus că în februarie va participa la conferinţe din Azerbaidjan şi Washington, pentru a discuta modalităţi de creştere a livrărilor de gaze către Europa. ”Nivelurile stocurilor de gazele din UE sunt semnificativ mai mici decât de obicei în această perioadă a anului”, a spus ea reporterilor.

Miniştrii reuniţi în oraşul Amiens au discutat despre incertitudinea de pe piaţă cauzată de criza din Ucraina şi scăderile semnificative ale livrărilor din Rusia în ultimele luni, a spus Simson. ”Mesajul meu este că Europa are o infrastructură de gaze solidă, bine diversificată şi rezistentă şi proceduri clare de solidaritate în caz de urgenţă. Dar trebuie să rămânem extrem de vigilenţi, să ne îmbunătăţim pregătirea pentru riscuri şi să consolidăm solidaritatea între statele membre”, a conchis Simson.